Sukella syvemmälle

Lue lisää lyhytterapiasta

Lyhytterapia voi auttaa asiakasta saavuttamaan nopeita ja konkreettisia muutoksia omassa elämässään sekä lisäämään itsetuntemusta ja voimavarojaan. Lyhytterapia voi auttaa monella tavalla, esimerkiksi:

  1. Nopea apu akuutteihin ongelmiin: Lyhytterapia keskittyy usein nykyhetken ongelmiin ja pyrkii tarjoamaan nopeaa apua ja helpotusta asiakkaan tilanteeseen, esim. Elämänmuutokset, kriisit, ihmissuhdehaasteet tai työelämän ongelmat.

  2. Tavoitteellinen ja konkreettinen työskentely: Lyhytterapia auttaa asiakasta asettamaan selkeitä tavoitteita ja työskentelemään niiden saavuttamiseksi konkreettisilla keinoilla asiakkaan omia voimavaroja ja vahvuuksia hyödyntämällä.

  3. Itsetuntemuksen lisääminen: Lyhytterapian avulla asiakas voi oppia tunnistamaan omia ajatus- ja tunnereaktioitaan paremmin ja saada uusia näkökulmia omaan elämäänsä.

  4. Ongelmien syiden selvittäminen: Lyhytterapia auttaa asiakasta tunnistamaan ja käsittelemään mahdollisia taustalla vaikuttavia syitä ongelmiinsa.

  5. Voimavarojen vahvistaminen: Lyhytterapian avulla asiakas oppii tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja resurssejaan sekä hyödyntämään niitä paremmin arkielämässään.

Se voi myös toimia tukihoitona pidempikestoisissa terapioissa ja ennaltaehkäisevänä, varhaisena puuttumisena, ennen haasteiden eskaloitumista. Kansainvälisesti arvostetussa Helsingin psykoterapiatutkimuksessa huomattiin, että ratkaisukeskeinen lyhytterapia (12 käyntikertaa) osoittautui erityisesti ahdistuksen hoidossa muita verrattavia hoitomuotoja tehokkaammaksi.

Lyhytterapia on terapiamuoto, joka keskittyy ratkaisukeskeiseen ja tavoitteelliseen työskentelyyn asiakkaan kanssa. Lyhytterapia on matalan kynnyksen psykososiaalista tukea, jonka piiriin asiakas pääsee jonottamatta. Sen tavoitteena on saada aikaan nopeita ja konkreettisia muutoksia asiakkaan tilanteessa. Kun mielessä myllertää ja ahdistaa, voivat voimavarat olla vähissä palvelujen etsimiseen eri luukuilla. Eettisesti toimiva lyhytterapeutti ohjaa asiakkaan eteenpäin palvelujärjestelmässä, jos hänen tarjoamansa apu ei ole asiakkaalle riittävää.

Lue lisää ratkaisukeskeisestä coachingista

Ratkaisukeskeinen coaching on valmennusmenetelmä, jossa keskiössä on asiakkaan voimavarojen ja tulevaisuuden mahdollisuuksien tunnistaminen. Sen sijaan, että keskityttäisiin menneisyyden ongelmiin ja syiden kaivamiseen, ratkaisukeskeinen lähestymistapa painottaa käytännön ratkaisuja ja tavoitteiden saavuttamista. Coachin rooli on tukea asiakasta oivalluksissa ja auttaa hänet löytämään omat voimavaransa, kyvyt ja ratkaisunsa haasteidensa käsittelyyn.

Syitä, miksi ratkaisukeskeinen coaching on hyvä valinta keskusteluavuksi:

  1. Positiivinen ja tulevaisuuteen suuntautunut: Ratkaisukeskeinen coaching keskittyy siihen, mitä voidaan tehdä nyt ja tulevaisuudessa ongelmien ratkaisemiseksi tai tavoitteeseen pääsemiseksi, sen sijaan että jäädään jumiin menneisiin tapahtumiin. Tämä luo myönteisen ja toivoa herättävän ilmapiirin.

  2. Tehokkuus: Koska lähestymistapa on käytännönläheinen ja tavoitteellinen, se voi tuottaa nopeita tuloksia. Asiakkaan ei tarvitse syventyä pitkään menneisyyden vaikeuksiin, vaan voidaan keskittyä siihen, miten siirtyä eteenpäin.

  3. Asiakkaan voimavarojen tunnistaminen: Ratkaisukeskeinen coaching korostaa asiakkaan vahvuuksia ja voimavaroja. Sen sijaan, että asiakas kokisi itsensä heikoksi tai epäonnistuneeksi, hän huomaa olevansa kykenevä ratkaisemaan omat haasteensa.

  4. Käytännönläheisyys: Tämä lähestymistapa tarjoaa konkreettisia työkaluja ja strategioita ongelmien ratkaisemiseen. Asiakas oivaltaa käytännön asioita, joita voi helposti soveltaa omaan elämäänsä.

  5. Yksilöllisyys ja asiakaslähtöisyys: Ratkaisukeskeinen coaching huomioi yksilön tarpeet ja tilanteen, eikä käytä valmiita malleja tai kaavoja. Tämä tekee prosessista henkilökohtaisemman ja tehokkaamman.